Атентатори самоубийци атакуваха иракския град Киркук

Загинали са 16 души, десетки други са ранени

21.10.2016 | 13:15 Редактор: Луиза Божинова
Атентатори самоубийци атакуваха иракския град Киркук

Атентатори самоубийци атакуваха правителствени сгради и електроцентрала в контролирания от кюрдите иракски град Киркук. Загинали са 16 души, десетки други са ранени. 

Отговорност за атаката пое терористичната групировка "Ислямска държава".

На този фон - битката за последния бастион на джихадистите Мосул продължава.

Джихадистите заявиха, че нападението, извършено от трима бойци на организацията, носещи самоубийствени пояси, е в отговор на наземната офанзива на иракската армия срещу Мосул. Градът от две години е бастион на "Ислямска държава", след като местните сили го предадоха в ръцете на терористите почти без съпротива. 

Иракската армия, подкрепяна от кюрдските сили Пешмерга, затяга обръча около града. 

В момента основната цел на военните е да прочистят от джихадистите малките населени места около Мосул, за да отрежат всички възможни пътища за бягство на терористите. 

"Напредваме към Мосул по-бързо от очакваното. Успяхме да освободим около половината от градчетата по пътя към града. Победата е близо", каза командир Ибрахим Арфейда.

Превземането на градчетата, които са в радиус от около 15 км от покрайнините на Мосул, е от голямо значение за операцията по освобождаването на града. Повечето от тези населени места са обезлюдени, но са осеяни с кръйпътни бомби, заложени от терористите, което затруднява придвижването на иракските сили.