Лидерите на "Ислямска държава" напускат Мосул

Иракските военни настъпват към града от три страни и се надяват да успеят да затегнат обръча около джихадистите

20.10.2016 | 14:00 Редактор: Луиза Божинова
Лидерите на

Лидерите на групировката "Ислямска държава" напускат Мосул – последната крепост на терористичната организация в Ирак. Това обяви ръководството на сухопътните сили на предвожданата от САЩ коалиция срещу джихадистите.

Американските военни уточниха, че всеки, напускащ Мосул, е подлаган на щателна проверка. Мярката е предприета, за да бъдат осуетени опитите на чуждестранните бойци, воюващи на страната на терористите, да се смесят с очакваното масово бягство на цивилни. 

Иракските военни настъпват към града от три страни и се надяват да успеят да затегнат обръча около джихадистите. Военни от командването на армията в Багдад се опитват да отрежат пътя за бягство нa терористите и така да ги принудят да се предадат. 

"Нашите военни разгърнаха позициите си на широк фронт около града. В момента военните ни подразделения са на 5 километра от селата Калак и Бартела, които са в околностите на Мосул. Надяваме се да успеем да поемем контрола над тях. Това ще е огромен успех за нас", каза генерал Маан ал Саади. 

В началото на седмицата иракската аrмия и нейни съюзници започнаха мащабна наземна офанзива срещу "Ислямска държава" в опит да отвоюват обратно града. Около 5 000 терористи от терористичната организация са се барикадирали в Мосул, докато десетки хиляди бойци от иракската армия и кюрдските формирования Пешмерга са се отправили към втория по големина иракски град.