fallback

Флорида се готви за урагана Матю

Губернаторът на щата е мобилизирал 1500 членове на националната гвардия за справяне с последствията от стихията

06.10.2016 | 14:39 Автор: Луиза Божинова

Флорида се готви за връхлитането на мощния ураган Матю. Губернаторът на щата нареди незабавната евакуация на близо два милиона души, заради опасността от пряк удар с тайфуна, който се движи със скорост от 280 километра в час.

Според синоптиците Флорида ще бъде ударена от силни ветрове и проливни дъждове. 

Губернаторът на щата е мобилизирал 1500 членове на националната гвардия за справяне с последствията от стихията. Той предупреди, че е възможна "мащабна разруха" в невиждани размери. 

В момента жителите на щата се запасяват с храни и продукти от първа необходимост. По социалните мрежи се разпространяват снимки на опразнени лавици на супермаркетите. 

"Това не е първият ураган, който преживявам. Подготвен съм за приближаващата буря. Но хората, които са на почивка тук наистина се притесняват", каза Кен Роурт. 

"Това за мен е просто поредният ураган, който ще удари Флорида. Израсла съм в този щат и затова не се чувствам притеснена. Това е просто поредната буря, която ще дойде и ще отмине", смята Джордан Карфиу. 

"Ще се съобразя с предупрежденията на властите. Ще взема необходимите предпазни мерки. Ще се справим с лошото време, както всеки друг път преди това", сподели Грег Гейлсбърг. 

Матю вече бе определен като най-силният карибски ураган за последното десетилетие. Лошото време предизвика истинска хуманитарна криза в Хаити и в Доминиканската република, където причини смъртта на 25 души, Стихията премина през Бахамите и се очаква да се доближи до атлантическото крайбрежие на Флорида тази вечер. 

Заради урагана Матю се очаква увеличение на валежите средно между 200 и 300 мм. Ветровете достигат скорост от над 230 км/ч. 

Освен това според прогнозите ще има силно морско вълнение и наводнения в югоизточните крайбрежни части на САЩ.

 

fallback
Още от Свят
fallback