Флорида се готви за урагана Матю

Губернаторът на щата е мобилизирал 1500 членове на националната гвардия за справяне с последствията от стихията

06.10.2016 | 14:39 Редактор: Луиза Божинова
Флорида се готви за урагана Матю

Флорида се готви за връхлитането на мощния ураган Матю. Губернаторът на щата нареди незабавната евакуация на близо два милиона души, заради опасността от пряк удар с тайфуна, който се движи със скорост от 280 километра в час.

Според синоптиците Флорида ще бъде ударена от силни ветрове и проливни дъждове. 

Губернаторът на щата е мобилизирал 1500 членове на националната гвардия за справяне с последствията от стихията. Той предупреди, че е възможна "мащабна разруха" в невиждани размери. 

В момента жителите на щата се запасяват с храни и продукти от първа необходимост. По социалните мрежи се разпространяват снимки на опразнени лавици на супермаркетите. 

"Това не е първият ураган, който преживявам. Подготвен съм за приближаващата буря. Но хората, които са на почивка тук наистина се притесняват", каза Кен Роурт. 

"Това за мен е просто поредният ураган, който ще удари Флорида. Израсла съм в този щат и затова не се чувствам притеснена. Това е просто поредната буря, която ще дойде и ще отмине", смята Джордан Карфиу. 

"Ще се съобразя с предупрежденията на властите. Ще взема необходимите предпазни мерки. Ще се справим с лошото време, както всеки друг път преди това", сподели Грег Гейлсбърг. 

Матю вече бе определен като най-силният карибски ураган за последното десетилетие. Лошото време предизвика истинска хуманитарна криза в Хаити и в Доминиканската република, където причини смъртта на 25 души, Стихията премина през Бахамите и се очаква да се доближи до атлантическото крайбрежие на Флорида тази вечер. 

Заради урагана Матю се очаква увеличение на валежите средно между 200 и 300 мм. Ветровете достигат скорост от над 230 км/ч. 

Освен това според прогнозите ще има силно морско вълнение и наводнения в югоизточните крайбрежни части на САЩ.