Извънредно положение във Флорида и Южна Каролина заради урагана Матю

Тайфунът напредва към Бахамите, след което се очаква да се насочи към САЩ

05.10.2016 | 13:30 Редактор: Луиза Божинова
Извънредно положение във Флорида и Южна Каролина заради урагана Матю

Извънредно положение и обявена евакуация на милиони във Флорида и Южна Каролина, заради приближаващия със 220 километра в час унищожителен ураган Матю. Тайфунът вече стигна източното крайбрежие на Куба и взе 7 жертви в Хаити и Доминиканската република.

Матю вече бе определен като най-силният карибски ураган за последното десетилетие. Очаква се стихията, която момента е от 4 степен, да достигне категория 5 по скалата на Сафир – Симпсън. 

Лошото време предизвика истинска хуманитарна криза в Хаити, където без дом останаха над 10 хиляди души. Болниците са препълнени, има недостиг на питейна вода. Има опасност от зарази. 

Матю практически отряза от света южната част на Хаити, след като рухна ключов мост в столицата Порт о Пренс. 

В Доминиканската република разрушенията от стихията също са големи. В 22 провинции на страната е обявен червен код за опасност.

 Ураганът напредва към Бахамите, след което се очаква да направи завой на северозапад, насочвайки се към САЩ. 

"Властите издадоха предупреждение за евакуация. Имахме късмет, че успяхме да се подслоним на сигурно място. Времето беше ужасно. Не съм виждал подобно нещо до момента", казва Дагоберто Бетандес. 

"Аз съм баща на пет деца и трябваше да се погрижа най-напред за тяхната сигурност. Успяхме да се евакуираме навреме и съм благодарен на властите, които ни помогнаха", сподели Роберт Рейес. 

САЩ също се подготвят да посрещнат бурята. Губернаторът на Южна Каролина Ники Хейли заяви, че е издадена заповед за евакуация, за да могат един милион души безопасно да напуснат крайбрежието. 

Заради урагана Матю се очаква увеличение на валежите средно между 200 и 300 мм. Ветровете достигат скорост от над 230 км/ч. Освен това според прогнозите ще има силно морско вълнение и наводнения в югоизточните крайбрежни части на САЩ.