Ураганът Матю взе първа жертва

Максимална степен за тревога в Хаити

04.10.2016 | 14:14 Редактор: Ирина Георгиева
Ураганът Матю взе първа жертва

Ураганът Матю, бушуващ в района на Хаити, взе първата си жертва. Стихията отне живота на рибар в южната част на страната още преди да е връхлетяла островната държава. Няколко души са обявени за изчезнали.

Матю е най-мощният ураган, връхлитал Карибския регион за последното десетилетие, твърдят метеоролозите. Ветровете в окото на бурята достигат скорост до 360 километра в час. Очаква се бурята да премине през северозападната част на Хаити днес, където е обявена максимална степен за тревога. 

"Ураганът представлява огромна заплаха за нашата страна. Стихията може да ни удари всеки момент, а и вече регистрирахме първата жертва на влошаващото се време. Приканвам всички да се вслушват в издадените предупреждения и да спазват указанията за своевременна евакуация. Вече получих уверения от доста приятелски държави, че в случай на необходимост ще ни бъде оказана хуманитарна помощ", заяви временният президент на Хаити Хоселерме Приверт.

Очакванията на синоптиците са ураганът Матю да донесе и проливни дъждове, които да причинят наводнения и свлачища и да поставят в опасност живота на хората. Властите вече са започнали евакуацията на жителите на малки, пясъчни острови, изложени на яростта на стихията.

След това ураганът ще продължи на север в посока към Куба и Бахамските острови.