Асад обвини САЩ за неспазването на примирието в Сирия

Той отрече твърденията, че руски бойни самолети са поразили хуманитарния конвой, в който загинаха 20 души

22.09.2016 | 17:25 Редактор: Мария Аладжова
Асад обвини САЩ за неспазването на примирието в Сирия

Сирийският президент Башар Асад отрече обвиненията, че сирийски или руски бойни самолети са поразили хуманитарния конвой, в който загинаха 20 души:  

"Не знаем какво точно се е случило. Единственото, с което разполагаме, са видео записи, на които се вижда унищожените камиони и нищо друго", заяви Асад, цитиран от БНР. 

В интервю за AFP сирийският лидер допълни, че правителството не пречи на доставката на храна в източната част на град Алепо. 

Докато войната в Сирия е част от глобален и регионален конфликт, то тя ще се проточи, посочи още Асад. Той обвини Съединените щати за провала на примирието в Сирия. Според него Вашингтон няма волята да участва заедно с Русия в борбата срещу екстремистите в Сирия.

Нанесените от САЩ на 17 септември въздушни удари срещу правителствени сирийски сили, в близост до град Дейр ез-Зор, са били умишлени, каза още Асад: 

"Това не е инцидент с един самолет. Става дума за 4 самолета, които в продължение на час или повече са атакували позиции на сирийските войски".

По-рано говорител на ООН съобщи, че доставките на хуманитарна помощ в Сирия са възобновени и организацията изпраща конвой в обсадена зона в провинция Дамаск. Транспортът на помощи беше спрян след атаката срещу хуманитарен конвой, където по последни данни са загинали 20 души.