Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Оля ал-Ахмед: Примирието в Сирия е крачка напред

Според нея в основата на конфликта не са религиозните междуособици, а е запален отвън

13.09.2016 | 21:00 Редактор: Ирина Георгиева
Оля ал-Ахмед: Примирието в Сирия е крачка напред

Примирието в Сирия е крачка напред. Това заяви арабистът Оля ал-Ахмед в Денят ON AIR.

"Фактът, че това примирие се състоя и Сергей Лавров и Джон Кери седнаха на една маса и постигнаха това споразумение - това само по себе си говори, че има дипломатически пробив. Това е голямо постижение след като близо десет месеца двете страни, а и световната общественост се стремят да постигнат някакво примирие", посочи Оля ал-Ахмед.

Според нея в основата на конфликта в Сирия не са религиозните междуособици, а е запален отвън.

"Свидетел съм как тази страна процъфтяваше, когато в нея живееха мюсюлмани, шиити, сунити, алевити, друзи, много християни. Този конфликт, който е в Сирия не е конфликт на религиите и между кюрди и сирийци или турци и кюрди. Това е конфликт запален отвън", обясни тя.

За какво примирие можем да говорим, ако вътре в тази страна има 21 бунтовнически групи, запита Оля ал-Ахмед и добави, че примирието не обхванало районите, държани от "Ислямска държава" и "Джабхат ан-Нусра".

"Аз самата загубих дирята на тези групировки коя каква е, в коя се превръща, в коя се преименува. Нещата трябва да се обобщят. Това са бунтовнически групировки. Това е така наречената опозиция, която, ако не достигне до техния мозък, че трябва да сложат оръжията на земята и в крайна сметка да се прекрати тази война на чужди интереси. Интересите са много. Ако Башар Асад се оттегли от власт и дойде тази по-свободна Сирия, която вероятно я искат терористичните групировки - тогава те ли ще управляват страната, те ли ще направят свободна Сирия забулена в бурки", запита още тя.

Пътят е диалог и може да се стигне на дипломатическо ниво, смята Оля ал-Ахмед.

В студиото на Владимир Сиркаров, тя сподели, че 5 минути преди да влезе в ефир е получила експлозивна информация от достоверен източник в град Хомс, "че последният град в Хомс, който е окупиран от една от бунтовническите терористични групировки, в квартал Ал Уаер на 18.9 свалят оръжието - доброволно и Хомс напълно ще бъде освободен от остатъците на тези терористи и тази опозиция".