Партията на Путин спечели парламентарните избори в Русия

Вотът протече при ниска избирателна активност и с редица нарушения, регистрирани от опозиционните партии

19.09.2016 | 15:00 Редактор: Луиза Божинова
Партията на Путин спечели парламентарните избори в Русия

Управляващата партия "Единна Русия" печели парламентарнитe избори в Русия с 54,2% от гласовете, при изключително ниска избирателна активност. Така партията на Путин си гарантира мнозинство в Руската дума. 

Комунистите отстъпват на второ място с 13,5 на сто подкрепа, показват неокончателните данни на ЦИК.

За пръв път от 1993г. насам на трето място излизат националистите от Либерал-демократическата партия на Владимир Жириновски с 13,3% от гласовете. 

Четвърта остана партията "Справедлива Русия" с около 6,2 на сто подкрепа. 

Нито една от опозиционните и либерални партии не успя да прескочи 5-процентната бариера за влизане в Държавната дума. 

Вотът протече при ниска избирателна активност – около 40 процента, и с редица нарушения, регистрирани от опозиционните партии. Те обвиниха "Единна Русия" в изборен туризъм и подкупване на избирателите с раздаване на по три литра бира на човек. 

"Съвсем ясно е, че тези избори не бяха нито свободни, нито честни. Ние знаехме това още при започването на предизборната кампания. Сега предстои да разберем на практика доколко е достоверна информацията за самия вот. А тези избори бяха изключително важни и се надявам да не сме проиграли шанса си за истинска и мирна промяна на политическия курс на страната", заяви опозиционерът Михаил Касянов. 

За първи път от 2003 година парламентарните избори в Русия се проведоха по смесена система - 225 руски народни представители се избираха по партийните списъци и още толкова като представители на едномандатните окръзи. Настоящият вот се разглежда и като "суха тренировка" за президентските избори през 2018 г., когато Владимир Путин най-вероятно ще се кандидатира за нов мандат, отбелязват анализатори.