България поиска 160 млн. евро помощ за миграционния натиск

Искането идва на фона на провеждащата се среща в Братислава

16.09.2016 | 19:06 Редактор: Луиза Божинова
България поиска 160 млн. евро помощ за миграционния натиск

Страната ни е изпратила искане за помощ от 160 милиона евро за овладяване на миграционния натиск към Европейската комисия (ЕК). Искането идва на фона на провеждащата се в Братислава среща на лидерите на Европейския съюз (ЕС).

Според председателя на Европейския съвет Доналд Туск България ще получи голяма подкрепа.

По време на форума освен бежанската криза на срещата се обсъжда и бъдещето на блока след решението на Великобритания да напусне Съюза.

В документа подготвен от българското вътрешно министерство са описани пет проекта - за обновяване на техническото оборудване, за охрана на границата, за разширяване на възможностите за наблюдение, както и за подобряване на условията в бежанските центрове. Въпросът предстои да бъде повдигнат на започналата днес среща на върха на ЕС в Братислава - първата след референдума за Брекзит и без присъствието на Великобритания.

Още с влизането си в залата за преговори, премиерът Бойко Борисов показа на канцлера Ангела Меркел карта на България, илюстрираща миграционния натиск, на който е подложена страната ни като външна граница на ЕС. В съвместна декларация по време на срещата страните от Вишеградската четворка  призоваха за незабавно отпускане на помощ за страната ни и за справяне с мигрантската криза.

При пристигането си за форума европейските лидери се обявиха за единство, а германският канцлер Ангела Меркел настоя всички да покажат, че Европа може да излезе от критичната ситуация.

Скептицизъм се чу и по отношение на идеята за създаване на обща армия на ЕС. Президентът на Литва Далия Грибаускайте заяви, че това не може да стане, тъй като така ще бъдат дублирани функциите на НАТО.

В определяната от анализаторите съдбовна за ЕС среща в Братислава европейските лидери трябва да начертаят пътна карта за действие. Надеждите са реформите в нея да бъдат приложени до следващата среща на върха, планирана за март догодина.