България поиска незабавно 160 млн. евро за удържане на бежанците

Премиерът Борисов и унгарският му колега Виктор Орбан инспектираха границата с Турция

14.09.2016 | 12:38 Редактор: Тодор Петров
Снимка: Facebook

България поиска 160 млн. евро за решаване на проблема с бежанците и българската граница. Това стана ясно от съвместната инспекция на оградата на турската граница между премиерите на България и Унгария Бойко Борисов и Виктор Орбан.

"Тази година дойдоха две големи плащания - 1,2 млрд. лева за американските централи и тия дни ще вземе решение за 1,3 млрд. лева за руските централи. Е, няма кой бюджет да издържи и затова ние настояваме в Братислава 160 млн. евро да бъдат гласувани за България и то незабавно, веднага", коментира Бойко Борисов. 

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ще подкрепят това искане на предстоящата среща на европейския съвет в Братислава на 16 септември.

"Моето мнение е, че всички трябва да се разберат, че бъдещето не е в Брюксел, а тук, където стоим. Затова защитата на България е наш общ интерес. Ако е вярно това, че тук се решава бъдещето на Европа,  България има нужда от помощ. Вишеградската четворка е на мнение, че ще помага на България", заяви от своя страна унгарският премиер.

Борисов добави, че сме се наслушали на "не сте сами, ние сме зад вас", "заедно можем повече", "винаги заедно", "напред". От срещата между двамата премиери стана ясно още, че трябва да се изградят зони за сигурност в Сирия и войната да бъде прекратена. Това е единственото трайно решение на гигантския и бежански проблем, обединиха се Борисов и Орбан.