България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Милена Николова от Каритас-София: Интеграцията на бежанците е двустранен процес

Бежанците не са просто криминални елементи, които искат да влязат на територията на България, отбеляза и Даниел Стефанов

14.09.2016 | 08:47 Редактор: Ирина Георгиева
Милена Николова от Каритас-София: Интеграцията на бежанците е двустранен процес

Интеграцията на бежанците е двустранна. Не зависи само от българите или само от бежанците, а и от двете страни. Това заяви менторът от Каритас-София Милена Николова в България сутрин.

Според нея това, което България трябва да направи като приемаща държава е на държавно ниво да има интеграционна политика. "Сега се направи Наредба, за която не знам дали е в сила, която предвижда различни дейности, които биха улеснили тази интеграция. В момента тази интеграция е оставена да се случи към Общините", добави тя.

Много от бежанците имат желание да останат в България, докато не бъдат поставени в едни много неприятни условия, посочи и Дияна Недева от Каритас-София. Тя уточни, че е логично всеки да търси по-добри условия.

"Центровете в страната са пълни заради сезона и заради това, че съседните страни, през които преминаваха затвориха, така да се каже, границите си. Много е важно, когато те пристигнат какво им се предлага и при какви условия живеят", заяви Недева.

Бежанците не са просто криминални елементи, които искат да влязат на територията на България. Това отбеляза и говорителят на Върховния комисариат по бежанците Даниел Стефанов в студиото на Симеон Белев и Лора Инджова. Той подчерта още, че всички те са хора с професионалния си опит, успехи и желания.

"Те също имат личен живот, родителски инстинкт с желанието им децата да израснат в друга ситуация, където животът им ще бъде по-различен. Разбира се има различни групи. Много от хората от Афганистан са израснали във война и това не трябва да се забравя. От друга страна имаме сирийци, които са израснали в мирна държава. Когато приемаме тези хора трябва да имаме предвид, че те носят не само своята култура, но и своето минало", подчерта Стефанов.

Според него качеството на работа на "Гранична полиция" е далеч по-добро отколкото беше в началото, но има още какво да се иска. По думите му строежът на всякакви преградни съоръжения тип стени, всъщност може да намалява до известна степен притока на хора през границата, но от друга страна увеличава ролята на всички тези, които се занимават с трафик. Трафикантите стават все по-изобретателни, цените се качват, посочи той.

Даниел Стефанов прогнозира, че сега след като сръбската граница се охранява с армия, то все по-често ще има опити да се премине Дунав. Според него трябва да се предложи легална алтернатива на тези, които се опитват да преминат.

Той посочи и друг проблем - "трябва да се обърне внимание и какво правим с тези хора, когато попаднат в Центровете. Те нямат ангажимент към мястото и условията, които живеят." По думите му дори и след като тези хора преминат някаква интеграция, тях няма кой да ги поеме - нямат осигурени квартири, курсове по език или преквалификация.