Започна срещата в Братислава: Борисов ще поиска 160 млн. евро за бежанската криза

Лидерите ще обсъдят и бъдещето на Блока след решението на Великобритания да напусне Съюза

16.09.2016 | 12:55 Редактор: Ирина Георгиева
Снимка: Facebook

В Братислава започна среща на лидерите на 27-те страни-членки на Европейския съюз. На нея българският премиер Бойко Борисов ще поиска 160 милиона евро помощ за справяне с бежанската криза. Лидерите ще обсъдят и бъдещето на Блока след решението на Великобритания да напусне Съюза. 

Страните от Вишеградската четворка подкрепят България в исканията за повече средства за справяне с бежанската криза. Стана ясно, че председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер е в постоянен контакт с премиера Бойко Борисов, а експерти оценяват какво е необходимо на страната ни и трябва да посочат каква помощ ще бъде осигурена от бюджета на Евросъюза за вътрешни работи. 
Унгарският премиер Виктор Орбан увери страната ни, че ще подкрепи България. 

Германският канцлер Ангела Меркел не даде подробности дали ще бъдат взети важни решения на срещата. 

"Не може да се очаква разрешаване на проблемите на Европа на една среща – ние сме в критична ситуация, а по-скоро става въпрос да демонстрираме действия, че можем да бъдем по-добре. Основна тема е мигрантската криза и необходимостта от намиране на единно европейско решение. Ще бъде обсъждана още и ситуацията в Европа след Брекзит", коментира Меркел.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова лидерите на Общността да направят "брутално честен" преглед на проблемите на блока и да обсъдят бъдещето му след вота на британците за Брекзит. Тази среща ще бъде първата без участието на Великобритания, която има намерение да напусне Евросъюза. 

27-те лидери ще се опитат да отговорят на въпроса защо хората в Европейския съюз все повече гласуват за евроскептични партии и как да се възстанови доверието в Общността.