Мариано Рахой изгуби вота на доверие в испанския парламент

Страната е изправена пред нови избори

01.09.2016 | 14:20 Редактор: Луиза Божинова
Мариано Рахой изгуби вота на доверие в испанския парламент

Лидерът на консервативната Народна партия Мариано Рахой изгуби вота на доверие в испанския парламент, който би му осигурил правото да застане начело на кабинета за втори път.

Рахой получи подкрепата само на 170 депутати, което е с 6 гласа по-малко от необходимото му мнозинство.

В подкрепа на Рахой гласуваха депутатите от партията Гражданите, както и от малка партия от Канарските острови. Социалистите и Подемос, както и регионалните партии от Страната на баските и Каталуния гласуваха против.

Това гласуване доближи Испания до възможността за трети предсрочни парламентарни избори за една година.

"В залата присъстват всички 350 депутати. За са гласували 170. Против – 180. Няма въздържали се. Обявявам гласуването за валидно", обяви Ана Пастор, говорител на парламента.

Вотът на доверие към кабинета обаче е неуспешен. Липсата на функциониращо правителство в Мадрид след двата предсрочни вота от юни и декември миналата година доведе до политическа криза в страната.

Испания е изправена пред сериозни проблеми свързани с оттеглянето на инвеститори и се опитва да ограничи негативния ефект върху икономиката си. Мариано Рахой все пак има шанс да промени резултата в своя полза при второто гласуване на вота на доверие утре. Тогава ще му е необходимо обикновено мнозинство, за да успее да сформира правителство на малцинството. Това ще стане само ако 11 от депутатите гласуват въздържал се, но според анализатори това е малко вероятно да се случи.