Деца на бежанци и мигранти започват учебни занятия в Гърция

Те ще се обучават по основни предмети

29.08.2016 | 12:50
Деца на бежанци и мигранти започват учебни занятия в Гърция

Tази година за първи път редовни учебни занятия ще посещават около 22 хиляди са децата на бежанци и мигранти в Гърция

Още от септември Министерството на образованието в Атина създава специални групи, за да продължат тези деца образованието си. 

Организирани са смесени паралелки на деца на различна възраст. От началото на учебната година в бежанските лагери продължават да работят занимални за малките деца в предучилищна възраст, съобщават от ведомството.

Децата ще се обучават по основни предмети и тази учебна година ще бъде нулева. През следващата година ще се приемат в редовните гръцки училища, взависимост от поканите резултати. 

"Проектът по интеграция на тези деца е грандиозен", коментират психолозите, които и сега работят с тях в бежанските лагери.ю

Осъществяването на проекта има много проблеми, защото липсват достатъчно специалисти, владеещи майчиния език на децата, които идват от различни страни. Преподавателите ще работят съвместно с преводачи и психолози.

Гърците видимо показват толерантност и няма протести на родители, че децата им ще бъдат заедно с бежанци и мигранти. На много места дори учениците даряват чанти и помагала на децата от бежанските лагери.