Турски танкове навлязоха в Сирия

Те атакуваха позиции на "Ислямска държава"

24.08.2016 | 16:46 Редактор: Ирина Георгиева
Bulgaria ON AIR, Архив

Десетина турски танкове и други превозни средства са навлязоха в Сирия след тежък обстрел в район, контролиран от "Ислямска държава", информира BBC.

Военни източници съобщиха за турски медии, че 70 цели в сирийския град Джараблус са унищожени от артилерийски и ракетни удари, както и от 12 въздушни удари.

Операцията е наречена "Щитът на Ефрат". Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че операцията е насочена едновременно срещу джихадистите от самопровъзгласения "халифат" и кюрдските бунтовници.

Тази седмица Турция започна да обстрелва сирийските кюрдски сили в региона, за да не бъде запълнен вакуумът от тях в случай, че "Ислямска държава" бъде изтласкана. Това съобщи кореспондентът на BBC Марк Лоуън.

Загрижеността на Анкара идва от възможността кюрдите да създадат автономна област, близо до границата, която може да насърчи кюрдския сепаратизъм в рамките на самата Турция, коментира кореспондентът.

Същевременно контра-терористичната полиция в Истанбул започна внезапни проверки срещу заподозрени за връзка с Ислямска държава.

Американският вицепрезидент Джо Байдън пристигна в Турция днес, което е първото посещение на толкова високопоставен западен представител след неуспешния преврат от 15 юли.