Турция назад с 840 млн. долара заради руските туристи

Това сочат данните за последните шест месеца

02.08.2016 | 17:11
Турция назад с 840 млн. долара заради руските туристи

Намаляването на потока руски туристи през първото полугодие, допринесе за загуба на 840 милиона долара от страна на Турция, предаде ТАСС, като цитира данни на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР). 

Потокът от руски туристи е намалял с 87% тази година, отбелязва асоциацията.

Статистика от миналата година сочи, че през първото полугодие 1,5 милиона руснаци са посетили Турция, докато тази година само 184 000 руснаци са избрали да почиват там.

Турция е спечелила от туризъм 9 милиарда долара за първото полугодие, докато за първите шест месеца на миналата година постъпленията от туризъм са възлизали на 12,6 милиарда долара.

Анализатори смятат, че рязкото намаляване на приходите е свързано с проблемите със сигурността и огромния спад на руските посещения. Експертите посочват, че за тази година загубите, които ще понесе турският туризъм, възлизат на не по-малко от 5 милиарда долара, което ще намали брутния вътрешен продукт (БВП) с 0,5 процента.

През юни Турция е била посетена от 2,44 милиона чуждестранни туристи, сочат данни, което е с почти 41 процента по-малко спрямо същия период миналата година. Това е най-голямото понижение на туристическия поток от 22 години.

Руският президент Владимир Путин отмени ограниченията за посещения на руски туристи в Турция след възстановяването на връзките с Анкара, които рязко се влошиха след свалянето през ноември от турски изтребители на руски бомбардировач.