Хилари Клинтън прие номинацията за президент

Съперник на Клинтън за Белия дом е Доналд Тръмп

29.07.2016 | 13:17 Редактор: Ирина Георгиева
Хилари Клинтън прие номинацията за президент

Хилари Клинтън официално прие номинацията на Демократите за битката за Белия дом. Първата жена, номинирана за президент на САЩ произнесе реч пред конгреса във Филаделфия пред 5-те хиляди делегати, които я посрещнаха така.

Пред погледа на дъщеря си Челси и съпруга си Бил – Хилари Клинтън, напомни на американците, че това е съдбовен момент не само за Демократическата партия, но и за цялата нация.

"За да направим тази страна място, в което нашите деца могат не само да мечтаят, но и да осъществят мечтите си. Страна, в която любовта надвива омразата. Със смирение, решителност и безкрайна увереност приемам да бъда кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ", заяви Хилари Клинтън.

В речта си тя благодари на своя основен съперник за номинацията на демократите - сенаторът от Върмонт Бърни Сандърс, който обаче бе показан от телевизионните камери да наблюдава съвсем безучастно изказването й от трибуните. 

"Искам да благодаря на Бърни Сандърс. Бърни твоята кампания вдъхнови милиони американци. На всичките ти поддръжници искам да кажа – чухме ви и ви благодарим. Вашата кауза е и наша кауза. Нашата страна има нужда от вашите идеи, подкрепа и страст", каза Клинтън.

Продължава и подкрепата от известни личности към кандидата на демократите за президент. Певицата Кейти Пери обясни защо подкрепя Хилари и я нарича свой идол. Звездата преди месеци дори й предложи да напише песен за президентската й кампания.

"Родителите ми са пастори и заклети републиканци. Аз не завърших училище и за нещастие нямам особено голямо образование. Но съм възприемчива и имам глас. затова сега ви приканвам да бъдете отворени към нови идеи и да използвате гласа си, защото на 8 ноември ще бъдете толкова силни, колкото всеки милиардер. Запомнете – не е важно от къде си дошъл, а в какъв човек си се превърнал. Ето как аз ще използвам моя глас – Аз ще гласувам за Хилари Клинтън. Обичам те Хилари", заяви певицата.

На изборите в САЩ през ноември опонент на Хилари Клинтън ще бъде кандидатът на Републиканската партия – Доналд Тръмп. През последните месеци милиардерът отправи доста злобни и остри нападки срещу съперничката си за президентското кресло в Белия дом.