Ердоган каза на френския външен министър "да си гледа работата"

Ако иска урок по демокрация, може да получи лесно такъв от нас, заяви президентът на Турция

20.07.2016 | 23:07 Редактор: Луиза Божинова
Ердоган каза на френския външен министър

Държавният глава на Турция Реджеп Ердоган каза на външния министър на Франция Жан-Марк Еро "да си гледа работата“, след като първият дипломат на Париж предупреди Анкара за репресиите след неуспешния опит за преврат.

"Той трябва да си гледа неговата работа. Има ли той право да прави такива декларации за моята личност? Не, няма. Ако иска урок по демокрация, може да получи лесно такъв от нас“, заяви Ердоган в интервю за телевизионния канал Al Jazeera.

Турският президент смята, че в опита за военен преврат в страната може би са участвали и други страни, но не посочи кои може да са те.

Ердоган отхвърли обвиненията, че се превръща в автократ и турската демокрация е под заплаха.

"Оставаме в рамките на демократичната парламентарна система, никога няма да отстъпим от нея", увери държавният глава на Турция.

Днес Ердоган обяви въвеждането на извънредно положение в страната за срок от три месеца.

В петък при опита за сваляне на държавната власт в Турция загинаха близо 300 души, а над хиляда бяха ранени. След потушаването на пуча властите преприеха чистка в армията, администрацията, съдебната система и образованието. До този момент са разследвани около 60 хил. души, съобщава агенция Anadolu, цитирана от "Фокус".