Студент разказва за преврата в Турция: Най-силна беше болката в очите на войниците

От тази сутрин отново е обявено извънредно положение в Истанбул

18.07.2016 | 14:51 Редактор: Ирина Георгиева
Студент разказва за преврата в Турция: Най-силна беше болката в очите на войниците

Два дни след опита за преврат в Турция - от тази сутрин отново е обявено извънредно положение в Истанбул.1800 спецполицаи са разположени по улиците и прелитащи в небето бойни самолети. 

Тази нощ десетки хиляди привърженици на президента Ердоган и правителството участваха в демонстрации в цялата страна. 

Издигане на огромни турски знамена беляза началото на поредната демонстрация в Истанбул. 

"Тук сме заради това, което се случи в Турция. Ние сме с Реджеп Ердоган. Вярваме му и го обичаме. Каквото и да стане всички тези хора ще дойдат и ще бъдат с него. Ние сме с него и той е с нас", заяви един от демонстрантите.

Задържаните след опита за държавен преврат стават все повече, а властта отвръща на удара. 

"Това беше безумие. Прекратихме го. Просто правим каквото, трябва да направим. Трябва да бъдем на улицата, трябва да скандираме. Не може да стоим в домовете си. 

"Не искам армия на улицата, но все пак аз не съм нито Ердоган, нито който и да е било друг политик. Някои от хората в Истанбул вече си задават въпроса доколко случилото се е реален опит за държавен преврат и кой го е организирал. Анализатори разсъждават и върху тезата, че част от заговорниците също са жертви", добави друг от недоволните.

"Военните бяха измамени, те бяха подведени. Военните са просто изпълнители, хората, които им дават заповедите са обявили, че това е обучение. Те не са знаели, че реално се подготвя военен преврат", смята един от демонстрантите.

Хасан е студент. В нощта срещу събота става пряк свидетел на всички ужасяващи сцени. Разказва, че най-силна е била болката в очите на войниците. 

"Всички войници бяха на около 20 години, те бяха деца. Ако правиш държавен преврат няма да изпратиш деца? Ще изпратиш обучени, въоръжени и тренирани военни. Един от воиниците дори каза- моля ви спрете! Ако майка ми види това, просто ще умре!", коментира Хасан

Все по-често се чуват и крайни изказвания: "Ще ги сравним със земята. Ще ги унищожил! И накрая тази страна ще е по-добре"