България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

След опита за преврат в Турция - задържани са 6000 души

Сред тях са главният съветник на Ердоган и шефът на военната база в Турция

18.07.2016 | 08:21 Редактор: Ирина Георгиева
След опита за преврат в Турция - задържани са 6000 души

В Турция са задържани 6000 души заради опита за преврат. Късно снощи стана ясно, че сред тях е и главният съветник на президента Реджеп Ердоган, както и шефът на военната база в Турция. Това съобщи репортерът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров.

В Истанбул цари спокойствие - градът се възвръща към нормалния си начин на живот. Това обаче е през деня, докато всяка вечер има напрежение в града. 

Свидетели сме на протести, които се организират на главния площад. През вчерашния ден хората излязоха и показаха недоволството си от опита за държавен преврат. Те изразиха подкрепата си към президента Ердоган.

Над площада бяха издигнати две огромни знамена, а хората се заканиха, че с демонстрациите ще продължат до петък като целта на всичко това, което се организира в Истанбул е да не се повторят събитията.

"Хората са тук, защото не искат да бъдат управлявани от армията. Това се е случвало преди и не ни хареса. Не искаме армията по нашите улици и се радвам, че не виждам военни по тях", коментира един от демонстрантите.

"Искаме да защитим нашия президент .. Той е умен и силен политик, а ние му вярваме и го обичаме. Истинско щастие е, че го имаме. Заради това сме тук - за да му покажем подкрепата си. Когато има нужда пак ще сме тук", добави друг.

"Заставаме срещу опита за преврат на военните. Това беше лудост и ние сме против такива опити. Тук сме да покажем подкрепата си за правителството. В моменти като този не можем да останем по домовете си", допълни още един недоволен.

Всичко това, което се случи може да се отрази и върху туризма в Турция, но към момента такива индикации няма.