Смъртно наказание в Турция? Край на преговорите за членство в ЕС

Властите в Турция трябва да зачитат конституционните и човешките права, призова Федерика Могерини

18.07.2016 | 14:12 Редактор: Ирина Георгиева
Смъртно наказание в Турция? Край на преговорите за членство в ЕС

Властите в Турция трябва да зачитат конституционните и човешките права при мерките, които взимат след осуетения опит за преврат в страната. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини. Тя призова за пълното спазване на конституционния ред в Турция и "като Европейски съюз подчертаваме колко е важно върховенството на закона в страната да се запази".

"Притеснени сме от случващото се там през последните часове. Турция трябва да уважава демокрацията, човешките права и основните свободи", добави още Могерини.

Нито една държава не може да стане член на ЕС, ако упражнява смъртното наказание, каза още Могерини на съвместната пресконференция с американския държавен секретар Джон Кери.

"Твърдо призоваваме правителството на Турция да запази спокойствието и стабилността в страната, както и да зачита възможно най-стриктно демократичните институции на страната и върховенството на закона", заяви Кери.

Бързото задържане на над 6 000 военни и магистрати след опита за преврат в Турция показва, че правителството е имало предварително подготвен списък. Това заяви по-рано еврокомисарят по разширяването и политиката на съседство Йоханес Хан.

"Списъците са налице, което подсказва, че това е било подготвено и е трябвало да се използва на определен етап. Много съм разтревожен. Това е точно онова, от което се бояхме," коментира еврокомисарят.

Случилото се в Ница, обстановката в Турция от последните дни и борбата с тероризма са част от темите, които ще се обсъждат на започващия в Брюксел съвет на външните министри на страните от Европейския съюз.

Същевременно стана ясно, че Министерството на вътрешните работи в Турция е отстранило 8,777 служители, сред които има полицаи, служители на жандармерията, регионални и областни управители, в отговор на проваления опит за преврат в петък вечерта, пишат вестник Hurriyet и "Фокус".

Сред отстраните има 7 899 полицаи, 614 служители на жандармерията, 30 ръководители на провинции и 47 регионални управители. 

Уволнените полицейски служители са били повикани в полицейските управления през нощта и техните оръжия и полицейски значки са били конфискувани.