Пропука ли се демокрацията?

Интервю с проф. Искра Баева за опита за военен преврат в Турция

16.07.2016 | 11:33 Редактор: Луиза Божинова
Пропука ли се демокрацията?

От 2013 година Турция е в дълбок граждански конфликт - бунтът на европейски мислещата либерална интелигенция срещу ясно изразения авторитарен режим на президента Реджеп Ердоган. Това, което стана тази нощ, показва колко дълбоко разделено е турското общество.

Така професор Искра Баева коментира събитията от миналата нощ пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"В никакъв случай не може да бъде подкрепен военен преврат. В една демократична държава политическите въпроси трябва да се решават по демократичен начин с изборната бюлетина", категорична е Баева. По думите й този преврат не е случаен. "Това е плод на задълбочаващото се противопоставяне в турското общество. Затова има толкова жертви. Ако това беше просто военен преврат и нямаше противодействие в обществото, вероятно всичко щеше да е свършило", посочи тя.

"Това е изключително лоша нощ и за България. Не може да има военен преврат в една голяма и важна за  страната ни съседна държава и това да не се отрази върху българската политика. На мен ми се струва, че парламентарната демокрация започна да се пропуква. Все повече и повече заемат връх популистки движения, които си служат със средствата на авторитаризма", заяви доц. Баева.

Тя твърди, че Европа и ръководството на НАТО подкрепят стабилизацията на Турция, но да има военен преврат в "такава важна и голяма държава, кандидатка за ЕС", е много лошо свидетелство за Евросъюза.

По думите на доц. Баева този опит за преврат се различава с предишните по това, че е неуспешен. "Армията просто беше голямата сила в Турция. Тя беше унищожена от Ердоган", посочи тя.

"ЕС носи вина за нестабилността в Турция, тъй като дълго време европейските власти в Брюксел си затваряха очите и за ислямизацията, и за авторитарните похвати на Ердоган и в момента плащаме цената", категорична е Искра Баева. "Това, което става в Турция показва колко опасен беше опитът на развития Запад да формира останалата част на света по свой образ и подобие, по демократичен начин. Демокрацията е родена в Европа, тя би трябвало да бъде поискана от обществото, а не да бъде налагана."

По думите й опитът за европеизация на Турция, като че ли виждаме, че завършва с неуспех.

"Политическата криза няма да приключи, тя ще се задълбочи. Конфликтът между властта и армията се превръща в граждански конфликт", каза още тя.

На въпрос кой е Фетхуллах Гюлен, доц. Баева поясни, че "това е ислямистки лидер, който отдавна изразява несъгласие със светския характер на Турция."

"Турция на Кемал Ататюрк дълги години беше единствената държава с ислямско вероизповедание, но беше светска държава. До голяма степен тя беше защитата на България пред войнстващия ислям. Сега обаче с тази пълзяща ислямизация на Турция мисля, че нещата не изглеждат добре и за България", коментира Баева.

Тя очаква задълбочаване и на вътрешната криза, и на гражданското противопоставяне в Турция.

"Победата ще бъде на страната на Ердоган, защото той разполага с властовите структури, но на мен ми се струва, че неуспехът на преврата ще затвърди желанието на турския президент да ускори ислямизацията на държавата, което не е добре за България", посочи доц. Баева.