Ще промени ли Европа отношението си към Турция

"Неуспешен" не е точната оценка за преврата, каза пред Bulgaria ON AIR проф. Дюлгерова

16.07.2016 | 11:01
Ще промени ли Европа отношението си към Турция

Не бих използвала душа "неуспешен" като оценка, защото процесът все още не е завършил", каза пред Bulgaria ON AIR историкът  проф. Нина Дюлгерова. Според нея всички политически уверения, че всичко е наред и е под контрол, се разминават с това, което гражданите коментират. 

"Русия утвърди своите позиции, да бъде една постъпателна световно развиваща се сила", припомня Дюлгерова. По думите й Израел и Русия са си възстановили отношения, които бях изострени.

"Основните елементи на преврата са във въздушните сили на Турция. Те работят много активно във военната база със САЩ. Затова можем да коментираме преврата в 2 посоки- Американците, чрез този преврат дават силен знак на  Ердоган да внимава какво прави с Русия. САЩ би работила поотделно с държавите, но никога с тандема Турция- Русия заедно", смята проф. Дюлгерова. Тя каза още, че не бива да забравяме, че турската армия е най- голямата по численост в рамките на Европа.

"Този триъгълник, които определя ситуациите в света ЕС-Русия-САЩ, е в посока ЕС- Русия срещу САЩ", припомня историкът. 

"Имаме Brexit в ЕС, а този опит за преврат, има своите американски измерения, но те всъщност имат своите положително за Ердоган резултати", смята Дюлгерова. 

По думите й всеки един диктатор, трябва да има враг, който да бъде превърнат в обществен враг. "Гюлен е врагът на Ердоган", посочи историкът. 

Дюлгерова смята, че няма да има промяна, защото всичко е политика, цензура и след това реалност. "Превратът ще свърши, когато официално всичко приключи. В момента сме в процес на развитие дали за приключване или промяна, никой не знае", заяви професорът.

Дюлгерова каза още, че за България няма проблеми, защото от мигрантския поток, бяхме заобиколени."Ние не сме мечта за всички, които идват в Европа".

 "Турция много добре разбра основния регулатор, с който държи ЕС. Турция ще използва мигрантите, когато и потрябват като инструмент за постигане на своите цели. Ако Турция стане част от ЕС, тя няма да може да регулира своите цели. Отвън е много по- силна, отколкото вътре", смята Дюлгерова.

"Ердоган ще спаси себе си и ще установи контрол в  държавата. Не се знае кога ще приключи контролът върху страната, а Ердоган ще направи едва тогава нови избори", посочи историкът.

"Ако Ердоган запази властта, Европа няма да промени отношеноието си към Турция", смята проф. Нина Дюлгерова.