Спортните звезди и правосъдието

Ето кои са провинилите се спортисти, които са попадали под дългата ръка на закона

14.07.2016 | 22:25 Редактор: Мария Аладжова
Спортните звезди и правосъдието

На 5 юли аржентинската суперзвезда на Барселона Лионел Меси и неговият баща Хорхе Орасио Меси бяха осъдени на 21 месеца затвор - по 7 месеца за три случая на укриване на данъци на обща стойност 4,1 млн. евро между 2007 и 2009 г. Меси не е първият спортист, който има проблеми със закона. Диего Марадона също бе обвинен за неплатени данъци, употреба на наркотици и шофиране в нетрезво състояние. Американският бейзболист О Джей Симпсън в момента пък лежи за въоръжен грабеж и отвличане. Припомняме ви по-видните спортисти, стъпкали закона.

Диего Марадона

Той е известен не само със спортните си постижения, но и с поредица от скандали. През 1991 г. е дисквалифициран за 15 месеца след употреба на кокаин. През 1994 г. в кръвта му са открити следи от пет забранени вещества. През 1998 г. Марадона получава 2 г. и 9 месеца условна присъда за стрелба по журналисти, обсадили дома му. През януари 2001 г. футболистът е задържан в Рим и обвинен в укриване на данъци в размер на 40 млн. евро, докато рита в италианския Наполи. През 2006 г. звездата мята чаша и разбива главата на кралицата на красотата на Полинезия, която се скарва с дъщеря му. Същата година блъсва телефонна кабина с колата и наранява няколко граждани. Спортистът отрича всичко и заявява, че никога не е бил на мястото на аварията. Вкарват Марадона в съда едва през октомври 2007 г., като обвинението настоява за 13 месеца затвор, плюс глоба в размер на 17 600 песо (около 870 евро). Решението още се чака.

Оскар Писториус

През 2014 г. първият в историята бегач инвалид, добил правото да участва на олимпийски игри наравно с най-добрите спортисти, е признат за виновен в убийството на приятелката си Рива Стенкамп. Тялото на девойката е открито с огнестрелни рани в дома на спортиста на 14 февруари 2013 г. Според прокуратурата между двамата възниква конфликт, в резултат на който Писториус застрелва Стенкамп. Според защитата му лекоатлетът я взел за крадец и стрелял 4 пъти през вратата на банята. Първоначалната присъда е 5 г. лишаване от свобода. И три години условно за незаконно притежаване на оръжие. На 6 юли 2016 г. Върховният съд на ЮАР обаче внася корекция и му лепва 6 г. зад решетките. На практика остават му да излежи още 3 г.

Майк Тайсън

Абсолютният световен шампион по бокс в свръхтежка категория е обвиняван няколко пъти в различни престъпления, в т.ч. изнасилване, нападение и шофиране в нетрезво състояние. За първи път Тайсън попада в затвора на 12 г. за дребна кражба. През 1992 г. получава 6 г. за изнасилване, но след 3 г. е освободен за примерно поведение. През 1997 г. по време на боя с Ивендър Холифийлд Тайсън отхапва ухото на съперника и Атлетическата комисия на щата Невада го лишава от лиценз и го глобява $2,5 млн. (близо 3 млн. евро). На 18 октомври 1998 г. лицензът му е възстановен и спортистът се завръща на ринга. През 1999 г. отново попада зад решетките за 3 месеца и половина, задето пребил двама души в пътен инцидент. През 2001 отново е обвинен в изнасилване, но този път без доказателства. През 2005 е наказан за каране на джет сред къпещи се в Италия, една година по-късно за употреба на кокаин, а през 2008 е окошарен за денонощие, понеже шофирал пиян. 

О Джей Симпсън

През 70-80-те години О Джей Симпсън е един от най-високоплатените и известни спортисти на САЩ. Впечатляващите му резултати в американския футбол го превръщат в знаменитост и любимец на американците. През 1992 г. спортистът е обвинен в домашно насилие над жена си Никол Браун-Симпсън. Две години по-късно става основен участник в едно от най-гръмките дела в американската история - двойното убийство на Никол и младия сервитьор Роналд Голдман. Въпреки наличните доказателства за виновност съдът го оправдава, но през 2008 го признава за виновен за въоръжен грабеж и отвличане. В момента Симпсън лежи в американски затвор и може да излезе на свобода през 2017 г.

Вячеслав Войнов

Руският хокеист Вячеслав Войнов от клуба от НХЛ Лос Анджелис Кингс е арестуван през октомври 2014 г. в калифорнийския град Редондо Бийч, след като закарва жена си Марта Варламова в болница с наранявания и натъртвания. Лекарите викат полиция, подозирайки Войнов в битово насилие. Хокеистът се признава за виновен в "дребно хулиганство" и се отказва от съдебен процес. Присъдата му е 90 дни затвор и 3 г. изпитателен срок. Веднага след ареста НХЛ отстранява хокеиста от участия в мачове и тренировки без ограничение на срока. Това е най-дългата дисквалификация в историята на НХЛ от 1927 г.

Денис Родман

През март 2001 г. баскетболистът от НБА и любимец на Ким Чен Ир Денис Родман е обвинен в изнасилване. Джо Макгауън разказва, че спортистът е поставил наркотик в напитката й и след като загубила съзнание, я поругал. В крайна сметка съдът признава Родман за невиновен, независимо че подобно обвинение не е първо за него. По-рано моделът Тина Ню също го обвинява в изнасилване и настоява съдът да й присъди 9 млн. евро. През 2012 г. Родман е осъден на 104 часа изправителен труд за неплащане издръжката на дете и 3 г. изпитателен срок. Бившата му съпруга Мишел се обръща към съда, след като сумата на дълга му към двете деца достига $500 хил. (725 000 евро).

Александър Емеляненко

През декември 2012 г. боецът по смесени бойни изкуства Александър Емеляненко устройва пиянска свада на борда на самолет. Псува сочно на майка и се опитва да се сбие с пасажерите. Признат е за виновен в дребно хулиганство и глобен 700 рубли (10 евро). Година по-късно се сдърпва с посетителите в едно московско кафене. В сбиването пострадва един човек, но страните се договарят да не се обръщат към съда. На 19 май 2015 г. Александър Емеляненко е осъден на 4,5 г. затвор и глоба в размер на 50 000 рубли (700 евро) за изнасилване на икономката си. Защитата се опитва да обжалва присъдата, но не успява.

Още спортни новини четете в Gol.bg.