22-годишна амазонка напуска колеж, за да се бори срещу ИД

Джоана Палани се занимава с обучението на всички кюрдски доброволци, които вярват, че в Сирия има още много живот

31.05.2016 | 15:00 Редактор: Луиза Божинова
22-годишна амазонка напуска колеж, за да се бори срещу ИД

"Ако една жена може да бъде убита за нищо, тя може да се бори за всичко. Свободното общество никога не може да бъде свободно, без освобождението на жените."

Това твърди 22-годишната Джоана Палани от Дания, която напуска колеж, за да се бори срещу терористичната групировка "Ислямска държава". 

В началото Джоана се е борела в Ирак, а след това започнала да се сражава директно в Сирия. Тя се е научила да стреля с оръжие още в колежа. Пристигайки в Сирия, дамата започнала да обучава и останалите жени, които да се бият срещу злодеите.  

Сега Джоана се занимава с обучението на всички кюрдски доброволци, които вярват, че в тази страна има още много живот, пише "24 часа".

Младата жена казва, че през последните месеци в Сирия ИДИЛ са изключително лесни за откриване и неутрализирани и тя изпитва толкова жестока омраза към тях, заради всичките сексуални атаки над по-младите.

Мотивацията на младото момиче расте постоянно, след като получавала писма на жертви на изнасилване, които обикновено се превръщат в инкубатори за великите бойци, които трябва да продължат свещеното дело на ИДИЛ.

Зловещо преживяване било и смъртта на нейния приятел, който бил застрелян от снайперист, ориентирал се само по пламъка от цигарата.

Нейният най-мъчителен момент е бил, когато е трябвало да се бори до село, което е разположено близо Мосул контролирано от ИДИЛ. Докато е там, Джоана открива сграда в която са били затворени момичета с цел - секс робини. 

"Всички момичета бяха под 16, срещах едно момиче, което почина докато държеше ръката ми. Тя беше на 11 и беше бременна с близнаци. Нейното лице беше много подуто", споделя Джоана Палани.