Атина одобри спорни реформи

С това решение се даде зелена светлина на финансовите министри от еврозоната да отпуснат нов транш от третия спасителен пакет

09.05.2016 | 13:20 Редактор: Ирина Георгиева
Атина одобри спорни реформи

На фона на сблъсъци гръцкият парламент одобри спорните реформи в данъчната и пенсионна система. Това стана със 153 гласа "ЗА" на управляващата коалиция в 300-местния парламент.

С решението на депутатите се даде зелена светлина на финансовите министри от еврозоната  да отпуснат нов транш от третия спасителен пакет, който е в размер на 86 милиарда евро. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Гърция практически е постигнала целите на реформите. 

"Днес е изключително важен ден за нас. След 6 години, в които европейските институции непрекъснато се срещаха, за да обсъдят гръцката финансова криза и винаги предлагаха мерки за икономии, сега е ред на министрите от еврогрупата да обсъдят облекчения за гръцкия дълг", заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас.

Вчера хиляди хора се събраха на площад "Синтагма", за да протестират срещу орязването на бонусите за пенсиониране и увеличаването на данъците. Според органите на протеста са участвали около 20 хил. души.

Протестът пред парламента в Атина, където гръцките депутати обсъждаха нови мерки за икономии, прерасна в безредици. Демонстрантите хвърляха коктейли "Молотов" по полицията, която използва в отговор сълзотворен газ и шокови гранати, за да ги разпръсне.

Текст и репортаж Станимира Шикова: