Споразумението между ЕС и Турция вече дава положителни резултати

Германия ще настоява за специални зони за сигурност в Сирия близо до границата, където бежанците ще могат да намерят убежище

24.04.2016 | 12:20 Редактор: Ирина Георгиева
Споразумението между ЕС и Турция вече дава положителни резултати

Споразумението с Турция а овладяване на мигрантския поток започва да дава позитивни резултати, обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Малко след като посети заедно с германския канцлер Ангела Меркел бежански лагер в градчето Низип край турско-сирийската граница, Туск похвали турските власти за третирането на бежанците.

"Турция е най-добрият пример за света относно начина, по който трябва се отнасяме към бежанците", посочи Туск на пресконференция в турския град Газиантеп.

Европейският комисар Франс Тимерманс придружава европейските лидери.

По думите на Туск Европейският съюз ще похарчи 1 милиард евро това лято за проекти за подобряване на живота на сирийските бежанци.

"Това, което ще кажа, не е само политическо изявление. Това е и личното ми усещане. Днес Турция е най-добрият пример за целия свят как трябва да се отнасяме към бежанците. Никой няма право да учи турците какво да правят. Аз съм истински горд, че сме партньори, и се надявам, че ще успеем", каза председателят на Европейския съвет, обръщайки се към турския премиер Ахмед Давутоглу на пресконференция в Газиантеп.

Германският канцлер Ангела Меркел пък заяви, че Германия ще настоява за създаване на специални зони за сигурност в Сирия, близо до границата, където бежанците ще могат да намерят убежище. 

"Трябва да имаме зони, където примирието да се спазва най-стриктно и където ще е гарантирано значително равнище на сигурността на бежанците", подчерта Меркел.

Подобна идея се подкрепя и от турска страна. Но по-важният въпрос към момента е осигуряването на безвизов режим за турските граждани, които пътуват в ЕС.

"Въпросът за премахването на визите е жизненоважен за Турция", подчерта турският премиер Ахмет Давутоглу по време на пресконференцията в Газиантеп. Давутоглу изрази увереност, че ЕС ще направи нужното за изпълнението на това условие, залегнало в споразумението, за овладяване на бежанската вълна към Европа. 

Представителка на правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч“ разкритикува Туск, че е посетил „санитарен“ бежански лагер, а не лагерите оттатък турско-сирийската граница, където по думите й десетки хиляди сирийци са блокирани от турските граничари.

Още новини и икономически анализи четете в Investor.bg