Сирийски бунтовници свалиха боен самолет южно от Алепо

Принадлежността и типът на машината все още не са установени

05.04.2016 | 14:37 Редактор: Мария Аладжова
Сирийски бунтовници свалиха боен самолет южно от Алепо

Сирийски бунтовници да свалили военен самолет на юг от Алепо, съобщи Reuters, цитирайки данни на намиращия се във Великобритания Сирийски мониторингов център за спазване правата на човека. Засега принадлежността на самолета и типът му остават неустановени.

Агенцията уточнява, че самолетът е бил свален от бунтовници-ислямисти, свързани с Ал-Кайда. Машината е паднала в планинския район Талат ал Ис, където бойците се сражават с сирийската армия и нейните съюзници. Районът дълго време беше обект на усилени бомбардировки.

По данни на правозащитниците, преди да падне, самолетът е избухнал в пламъци. В съобщението им обаче липсва информация относно съдбата на пилота, въпреки че бунтовниците твърдят, че са го заловили. 

Според източник на РИА "Новости" сваленият самолет е на сирийските военновъздушни сили. Той е бил базиран във военновъздушната база Шайрат. 

Междувременно сирийската държавна агенция SANA съобщи, че бунтовниците в Алепо са нарушили споразумението за прекратяване на военните действия и са отворили огън по жилищни сгради в квартала Шейх Максуд. В резултат на обстрела са загинали десет човека, а над 50 са били ранени. 

/Снимка: Архив/