Журналистите на Zaman яростни заради срещата в Брюксел

Служителите на ежедневника са възмутени, казват, че правата им не са били защитени от ЕС

09.03.2016 | 15:54 Редактор: Мария Аладжова
Журналистите на Zaman яростни заради срещата в Брюксел

Турски журналисти отправиха критики към Европейския съюз заради това, че си "затварял очите" за натиска на турските власти върху свободата на словото, последният най-ярък пример за което е поверяването на опозиционния ежедневник Zaman в ръцете на държавата, пише The Huffington Post.

Три дни след съдебното решение, турският премиер Ахмет Давутохлу и европейските лидери си стиснаха ръцете по въпросите, свързани с миграционната криза и с Турция, като отправна точка на бежанците от Близкия Изток. 

Темата за случилото се в редакцията на Zaman обаче не намери отзвук в преговорите между Анкара и ЕС.

Още по темата

Вместо това Европа обеща 6 млрд. долара за справянето с бежанския поток през Турция, където в момента се намират над 2,7 млн. бежанци. 

ЕС очаква от правителството на Ердоган да наложи суров контрол над каналджиите и да разреши на кораби на НАТО да връщат бежанци и мигранти обратно на турска територия.

Освен допълнителното финансиране, турското правителство е поискало бърза процедура за започване на преговорите за членство в ЕС и приоритизиране на въпроса за безвизовия режим за турски граждани.

Редица европейски лидери са разговаряли откровено с Давутоглу, изразявайки сериозни притеснения за влиянието на властта върху пресата.

Журналистите в Zaman обаче са на мнение, че предупрежденията са закъснели: "Европейският съюз си затваря очите за неспазването на западни ценности, с които Турция би трябвало да се съобразява, ако иска да продължи преговорите с ЕС", коментира репортер от Today's Zaman, който се намира под шапката на издателите на закрития в петък опозиционен вестник.

И наистина - предишните провалени преговори за членство на Турция в ЕС са били спъвани основно заради два момента. Първият е свързан с прилагането на сила от страна на турската полиция по време на протести и демонстрации, а вторият касае ограничаването на свободното изразяване.

Последното беше илюстрирано и по време на извънредните парламентарни избори през лятото. Часове след победата на Партията на справедливостта и развитието, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) публикува доклад, в който е посочено, че вотът се е провел при ограничена медийна свобода.

В събота говорител на блока заяви категорично, че страна-кандидат за членство в ЕС, каквато се явява Турция, "трябва да уважава и да поощрява високи демократични принципи и практики, включително и свобода на медиите"

Френският президент Франсоа Оланд пък настоя, че споразумението с Ердоган не бива да бъде диктувано от сляпо подчинение: "Пресата следва да бъде свободна навсякъде, включително и в Турция", посочи Оланд.

Въпреки апелите, преговорите с Анкара продължиха безпрепятствено.

"ЕС е наясно, че единственият начин да се справи с бежанския проблем е да не ядосва Турция и да се съобрази с нейните приоритети", коментира друг журналист от Today's Zaman - Гултен Устунтаг. Нито една от написаните от нея статии след петък не са били одобрени от съдебните кадровици в Истанбул, назначени да администрират съдържанието на редакцията, обясни тя.

Журналистите в двете издания - Zaman и Today's Zaman наблюдаваха срещата в Брюксел дистанционно, яростни заради очевидната липса на протест. Някои от тях се безпокоят, че ще бъдат осъдени и изпратени в затвора, ако продължават да говорят.