В Азия и Австралия се наслаждаваха на пълно слънчево затъмнение

Тази година ни чакат още едно слънчево и три лунни затъмнения

09.03.2016 | 15:13 Редактор: Анисия Иванова
В Азия и Австралия се наслаждаваха на пълно слънчево затъмнение

Първо за тази година пълно слънчево затъмнение. Рядкото природно явление беше наблюдавано на живо от стотици хиляди жители, туристи и любители на астрономията в Индонезия. Затъмнението можеше да се наблюдава частично от островите Суматра и Борнео.

Това е първото за Индонезия слънчево затъмнение от над две десетилетия. Следващото подобно явление ще бъде след 33 години, обявиха aстрономите.

"Дойдох специално, за да видя слънчевото затъмнение. Малко съм разочарован, тъй като времето беше облачно. Но въпреки това преживяването бе уникално", разказва Андин Виджава

"Уникално беше. Преживяването си заслужаваше. Радвам се, че ваканцията ми съвпадна с това астрономическо явление", допълни Стив.

Рядкото явление можеше да се наблюдава от тясна ивица, пресичаща 12 провинции. Слънчевото затъмнение можеше да се види и от Тихоокеанския регион, от Източна и Северна Азия и от Австралия.

През тази година светът ще стане свидетел на още едно слънчево и три лунни затъмнения. Следващото пълно слънчево затъмнение, което ще може да се види от целия свят ще е през август 2017 година.