Създават нова банка в Русия

Министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев заяви, че новата банка ще усили конкуренцията на пазара

25.01.2016 | 17:55 Редактор: Мария Аладжова
Създават нова банка в Русия

Нова държавна банка ще бъде формирана на руската финансова борса, пише "Интерфакс". Става въпрос за сливане на двете дъщерни на Внешекономбанк - банките Связь-банк и Глобекс, с банката Российский капитал.

"Подготвя се план за създаването на голям играч на пазара на универсалните банкови услуги и в този смисъл сливането на Связь-банк и Российский капитал може да реши тази задача. От една страна ще бъде капитализирана Российски капитал, от друга страна ще се създаде силен играч на пазара", поясни пред "Интерфакс" запознат източник.

Още по темата

Готвеното сливане дава предпоставки за появата на нова финансова сила с активи над 870 млрд. рубли. Към момента най-голямата от трите кредитни организации е Связь-банк, чиито активи до 1 януари 2016 г. възлизат на 370 млрд. рубли. Активите на Глобекс към същата дата са в сума от 284 млрд. рубли. И двете банки приналдежат на Внешекономбанк.

Министърът на икономическото развитие на страната Алексей Улюкаев заяви, че счита за напълно логично сливането на трите банки. По думите му това ще помогне за създаването на нова голяма банка в Русия, която ще усили конкуренцията на пазара.

Междувременно стана ясно, че руското министерство на финансите планира взимането на външни заеми за пръв път от 2013 г.