Френски експерти установяват самоличността на загиналите при операцията в Париж

Полицията действа много внимателно предвид това, че по сградата са изстреляни 80 снаряда, коментира Божидар Чеков

19.11.2015 | 09:35 Редактор: Мариета Иванова
Френски експерти установяват самоличността на загиналите при операцията в Париж

Френските експерти работят по установяване на самоличността на загиналите при специалната полицейска операция срещу терористична клетка и предполагаемия координатор на атентатите в Париж от 13 ноември, предава BBC. Припомняме, че специалната операция в северното предградие на френската столица- Сен Дени, беше насочена срещу Абделхамид Абаауд и издирвания участник в атентатите преди дни Салах Абдеслам.

На специална пресконференция след акцията главният прокурор Франсоа Молинс заяви, че нито един заподозрян за атентатите от 13 ноември не е сред осемте арестувани. BBC посочва, че се работи по идентифицирането на двама загинали при операцията на френската полиция.   

Припомняме, че сред загиналите при акцията от 18 ноември има и жена, за която се предполага, че е задействала върху себе си шахидски пояс. Според близък до разследването източник на Reuters е много вероятно жената да е била братовчедка на Абаауд.

Главният прокурор на Франция Молинс коментира още, че изглежда „нов екип от терористи” се е подготвял за нова атака.

Ръководителят на една от групите от специалните полицейски групи, участвали в операцията преди ден, заяви че при акцията са използвани и дронове и роботи със специални камери, чиято цел е била да осигуряват видимост към апартамента със заподозрените терористи отвътре. Той обаче подчерта, че е имало прекалено много отломки, което е известна степен е осуетило намеренията.

Полицията действа много внимателно в сградата- обект на специалната полицейска акция от 18 ноември, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR от Париж журналистът Божидар Чеков. Той допълни, че при акцията са били изстреляни 80 снаряда и около 5 хиляди куршума. По думите му животът в Париж продължава без страх, тъй като има вярва в действията на френската полиция. Той посочи още, че исторически обекти в сърцето на Париж като Лувъра и Айфеловата кула ще продължат да бъдат посещавани при съответните мерки за сигурност. Чеков коментира още, че предложената от президента Оланд мярка за отнемане на френското гражданство на лица с двойно такова се приема много добре във Франция. По думите му именно с френските си паспорти терористите са  преминавали свободно в Европа, включително и през България.