Париж иска европейски мерки за сигурност

Училищата във Франция отварят в понеделник

16.11.2015 | 07:33
Париж иска европейски мерки за сигурност

Френският министър на вътрешните работи поиска в неделя европейски мерки за сигурност, съобщи АФП. Бернар Казньов призова за общоевропейски действия в „борбата с тероризма“. За тази цел вътрешният министър предложи извънредна среща на съвета по правосъдие и вътрешен ред на министрите на правосъдието на страните от ЕС.

Срещата ще се проведе в петък, 20 ноември 2015, потвърди Люксембург, който е председател на ЕС в момента. Бернар Казньов предлага въвеждането на мерки срещу трафика на оръжие и да приемане на европейски план за въздушните пътници.

 

Обобщение на събитията в неделя вечерта

Разследването на атентатите в Париж на 13 ноември се насочва към Белгия. Общо 7 души бяха арестувани там. Трима братя-французи, които са живели в Брюксел са сред предполагаемите автори на атентатите, съобщава АФП. Първият е убит на булевард Волтер, вторият е в ареста и третият се издирва. Полицията публикува снимката на Абделсалам Салах.

Френските удари, проведени в неделя срещу район, контролиран от ИДИЛ в Сирия унищожи два тренировъчни лагера, каза Министерството на отбраната в Париж. Ударите, нанесени в 19:50 и 20:25 са били насочени срещу два обекта на ИДИЛ в Рака. Първият е бил команден пост, център за набиране на джихадисти и склад за оръжие, а вторият – тренировъчен лагер.

На площад Република, пред зала Батаклан и околните кафенета, където станаха атентатите в петък излязоха хиляди хора със свещи да почетат паметта на загиналите.

Президентът Франсоа Оланд прие представителите на леви и десни политически сили.

В интервю за новините в 20ч. по France2 вътрешният министър Бернар Казньов потвърди, че в неделя е започнало затварянето на джамии, в които извършителите на атентатите са призовавали към омраза.

 

Понеделник: Париж се събужда

В понеделник 16 ноември е вторият ден от тридневния национален траур във Франция. На обед с минута мълчание ще бъде почетена паметта на жертвите.

Училища, детски градини, колежи, спортни обекти, културни центрове и паркове в понеделник ще отворят, както и пазарите. Те останаха затворени след атентатите в петък.

Президентът Франсоа Оланд ще говори пред парламента.

Потребителите на интернет са насърчавани да пускат снимки от терасите на кафенетата в Париж. Медиите бяха помолени от френската полиция да се въздържат да пускат снимки от атентатите от уважение към загиналите и пострадалите.