Симеон Николов: Ясно беше, че няма да има консенсус в ЕС по решението за квотите за бежанците

От известно чувство на страх ЕС избра принципа на квалифицираното мнозинство за решението, коментира той

23.09.2015 | 11:48 Редактор: Мариета Иванова
Симеон Николов:  Ясно беше, че няма да има консенсус в ЕС по решението за квотите за бежанците

Предварително беше ясно, че това т.нар. решение за квотното разпределение на 120 хиляди мигранти от Италия и Гърция, „няма да бъде взето с консенсус”,  „поради яростната съпротива на пет източноевропейски страни” преди гласуването. Това коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air Симеон Николов, директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността.
„Казвам пет, защото Полша през цялото време беше срещу решението и в последния момент гласува „за”, като се съгласи да приеме над 4 хиляди бежанци”, коментира Николов.

Припомняме, че против квотното разпределение гласуваха вътрешните министри на Чехия, Унгария, Румъния и Словакия.
 Николов изтъкна, че за първи път при гласуването е приложен и принципът на квалифицираното мнозинство, утвърден от промените в Лисабонския договор от 2009.

Той поясни, че принципът може бъде прилаган при решения, отнасящи се до 65% от населението на ЕС.  – „От вчера, 22 септември, имаме само 10% от страните, които не са съгласни”, подчерта експертът и допълни, че желанието в ЕС е било да бъде демонстрирано единство по въпроса.

Експертът коментира още, че от „известно чувство на страх” в ЕС е взето по този начини решението за разселването на 120 хиляди бежанци  от Италия и Гърция.

По думите на Николов решението за квотното разпределение следва да бъде утвърдено на днешната среща на лидерите от ЕС. Той подчерта, че има други много по-важни въпроса, които трябва да бъдат обсъдени, но изрази съмнение дали ще бъдат поставен на масата за разговори на 23 септември.

„По-големите въпроси са как да бъдат туширани тези огнища, които пораждат тези бежански кризи. Вторият въпрос е колко средства да бъдат заделени за бежанците, които се намират в Турция, Ливан и  Йордания. Там е най-големият брой бежанци”, коментира Николов. Третият голям въпрос по думите му е свързан със създаването на механизъм за разпределение при ‘следващите бежански кризи”.