Ще бъде отслужена панихида в памет на жертвите на Germanwings

На службата ще присъстват германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Германия Йоахим Гаук

17.04.2015 | 09:06 Редактор: Ирина Георгиева
Ще бъде отслужена панихида в памет на жертвите на Germanwings

Панихида в памет на жертвите на полет на полет 4U 9525, който се разби във френските Алпи, ще се проведе в катедралата в Кьолн.

Роднини на загиналите пътници ще са част от 1500 богомолци, заедно с германския канцлер Ангела Меркел, които ще бъдат в катедралата. Очаква се да присъстват транспортните министри на Франция и Германия, както и директорът на германската авиокомпания Lufthansa Карстен Спор.

Помощник-пилотът Андреас Лубиц е обвинен, че умишлено е разбил самолета на Germanwings на 24 март, убивайки 150 души.

На олтара ще има свещ за всяка една от жертвите, а знамената в цяла Германия ще бъдат спуснати наполовина.

Опечалените ще могат да оставят цветя на стълбите, водещи към катедралата, както ще бъдат построени и големи екрани, които да предават церемонията за събралата се тълпа.

Очаква се на церемонията да пристигнат германският президент Йоахим Гаук и испанският вътрешен министър Хорхе Фернандес Диас. Службата ще бъде водена от архиепископа на Кьолн кардинал Райнер Мария Вьолки и главата на протестантската църква на Вестфалия Аннете Куршус.

Кои са жертвите?

  • От 18 страни, предимно от Испания и Германия;
  • Шестнадесет ученици и двама учители от училище Йозеф Кьониг в град Халтерн, западна Германия - предполага се, че те са се прибирали от ученически обмен в Испания;
  • Марина Бандрес Лопес-Белио, испански режисьор, който живее в Манчестър, се е прибирала от погребение със седем-месечния си син Джулиан Пракс-Бандрес;
  • Оперното дуо Мария Раднер и Олег Брижак, които са били на концерт в Барселона. На самолета са били и съпругът и бебето на Раднер;
  • Германските медии назоваха и главният пилот на полета Патрик Сондерхаймер. Смята се, че той е отишъл до тоалетна малко след излитането, оставяйки помощник-пилота Лубиц да отговаря за самолета.

Airbus 320 е пътувал от Барселона към Дюселдорф, когато се разби със 144 пътници на борда и шест членен екипаж.
Записите от черната кутия на самолета показват, че Андреас Лубиц е заключил капитана извън пилотската кабина и е започнал да снижава машината.

По-късно се появи версията, че в миналото си Лубиц е имал депресия и е бил на лечение при невролози и психиатри. Помощник-пилотът е имал болничен за няколко дни, включително и за този на катастрофата.

На борда на самолета е имало поне 72 германци, 50 испанци и пътници от други националности.

Следователите все още се опитва да идентифицират официално всички жертви, чиито останки са намерени на мястото на катастрофата край село Льо Вернет.