Мартин Владимиров: От решението на 30 юни за Иран зависи и цена на петрола

Страната ще има нужда от между 9 до 12 месеца, за да възстанови производството на суровината, коментира експертът

03.04.2015 | 21:03 Редактор: Мариета Иванова
Мартин Владимиров: От решението на 30 юни за Иран зависи и цена на петрола

От окончателното решение за иранската ядрена програма на 30 юни ще зависи и дали цената на петрола ще се понижи още. Това стана ясно от думите на експерта от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров. Той подчерта, че споразумението е свързано с окончателното отпадане на санкциите за страната.

Експертът коментира още, че при такъв сценарий на Иран ще са необходими между 9 и 12 месеца, за да възстанови производството си от 1.5 млн. барела дневно. В същото време остават неизвестни около редица въпроси, които са част от преговорите. Сред тях е този дали Иран паралелно с обогатяването на уран ще продължи да развива капацитета на своите ядрени оръжия: „Тук Иран не дава ясни отговори и няма и да позволи и истински проверки”, коментира Владимиров.

Той подчерта, че върху цената на петрола влияние оказва и добивът на шистов петрол и посочи, че последните данни от Тексас, където е най-голямото производство на шистов петрол в света, е отчетен спад на добива от около 18%. По думите му, ако се запази ниския добив към края на годината не е изключено да има и повишаване на цената на петрола, но и изтъкна, че всичко зависи от решението за Иран в края на месец юни.