Външните министри на Франция и Германия предпазливо приветстваха иранското споразумение

Те се срещнаха в полския град Вроцлав

03.04.2015 | 16:44 Редактор: Ирина Георгиева
Външните министри на Франция и Германия предпазливо приветстваха иранското споразумение

Предпазливо беше приветствано споразумението по иранската ядрена програма от външните министри на Франция и Германия, които се срещнаха в полския град Вроцлав в рамките на формат "Ваймарски триъгълник", предаде БТА, позовавайки се на France Presse.

"Това е добре, но в същото време е прекалено рано да се празнува. Вчера ние положихме основополагащите камъни. Всеки преговарящ знае, че няма никаква гаранция за успех на преговорите." - заяви Франк-Валтер Щайнмайер.

Дипломат номер едно на Германия призова за продължаване на усилията за трансформирането на рамковото споразумение в окончателно споразумение.

Неговият френски колега Лоран Фабиюс възприе същия тон. Той цитира на английски език уверенията на иранския аятолах Али Хаменей и на иранския президент Хасан Рохани, според които Иран няма да се опитва да разработва, нито да притежава ядрени оръжия. След това обаче Фабиюс добави:

"Но все още трябва да стигнем до края."

Френският външен министър припомни, че има много комплексни точки, по които трябва да се работи, но все пак приветства неоспоримия напредък, постигнат в Лозана. Той обаче припомни, че има още работа за вършене, за да се стигне до края, а именно до всеобхватно споразумение, което да бъде ратифицирано от Съвета за сигурност на ООН. Фабиюс добави, че по този въпрос неговите сътрудници ще започнат работа още другата седмица.

Същевременно Щайнмайер прикани израелското правителство да проучи по-внимателно рамковото споразумение, предаде Reuters.

"Неговите основни точки са предназначени да гарантират, че сигурността в Близкия изток ще се подобри, а няма да се влоши." - каза Щайнмайер.

Във Вроцлав външните министри на Германия и Франция, както и техният полски колега Гжегож Схетина, съобщиха, че са поставили
на 3 април подписа си под съвместно послание към дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини съдържащо инициатива относно отбранителната политика, предаде ТАСС.

Схетина каза, че тримата дипломати не искат да разкриват детайли, докато с писмото не се запознае самата Могерини. Писмото съдържало няколко идеи във връзка с външната политика и политиката по сигурността на ЕС. Текстът му е бил съгласуван и с министрите на отбраната на страните от Ваймарския триъгълник. 

Тримата външни министри освен това изразиха подкрепа за реформите, извършвани в Украйна и казаха, че ще оказват финансова, административна и експертна помощ на тази страна." - предаде ТАСС.

/Снимка: Michael Gottschalk/ photothek.net; Facebook; Frank-Walter Steinmeier/