fallback

Ципрас се закле като новия премиер на Гърция

Церемонията по полагането на клетва се е провело в президентския дворец

26.01.2015 | 16:52 Автор: Мариета Иванова

Лидерът на коалицията от радикални леви партии – СИРИЗА, Алексис Ципрас положи клетва   в качеството си на новия премиер на Гърция, предават световните агенции.

Той се закле да спазва Конституцията и законите на страната, и да служи на интересите на гръцкия народ. Церемонията се е провела в президентския дворец в присъствието на държавния глава Каролос Папуля, предава ТАСС.

На състоялите се преди ден- 25 януари, парламентарни избори СИРИЗА спечели 36,34% от гласовете и получи 149 места в 300-местния парламент.

Дясноцентристката партия „Нова демокрация“ на досегашния премиер Антонис Самарас събра 27,81% гласа и ще получи 76 депутатски места. На трето място се нарежда ултра дясната „Златна зора“ със своите 6.28% от гласовете, които й осигуряват 17 места в парламента на Гърция.

Споразумение за коалиционно управление вече е било постигнато, стана малко по-рано през деня. СИРИЗА се готви да управлява с лявоцентристката партия „Независими гърци“ които спечелиха 4.75% от гласовете или 13 места в парламента. Социалистите от ПАСОК печелят 4.68% и също 13 места в гръцкия парламент, отбелязва ТАСС.

 

 

fallback
Още от Свят
fallback