Пелоси: Всички окуражаваме Байдън, той е велик и уважаван президент

"Той сам трябва да реши дали да остане в изборната надпревара", каза Почетният председател на Камарата на представителите в САЩ

10.07.2024 | 22:43 Редактор: Искра Ангелова
Пелоси: Всички окуражаваме Байдън, той е велик и уважаван президент

Почетният председател на Камарата на представителите в САЩ Нанси Пелоси каза, че президентът сам трябва да реши дали да остане в изборната надпревара. Джо Байдън все още настоява, че иска да остане кандидат на Демократическата партия, въпреки колебанието по въпроса сред видни негови съпартийци и в Конгреса.

"Всички го окуражаваме да вземе решение, защото времето изтича", каза Пелоси в ефира на телевизия MSNBC. Нейното мнение беше внимателно наблюдавано, за да даде сигнал какво демократите от висшите кръгове на партията мислят за изложената на опасност кандидатура на Байдън, а коментарите ѝ се разглеждат като важни за посоката на партията, която преценява възможните алтернативи в кампанията срещу републиканеца Доналд Тръмп.

Поради влиятелната си позиция на бивш председател на Камарата на представителите и близостта си с Байдън като доверен дългогодишен съюзник от неговото поколение, Пелоси е смятана за един от малкото лидери на Демократическата партия, които биха могли да окажат влияние върху мисленето на президента.

Липсата на пълна подкрепа от нейна страна за продължаването на кампанията на Байдън е това, на което законодателите вероятно ще обърнат най-много внимание, което подсказва, че въпреки настояването на президента, че няма да се оттегли, в неговата партия все още няма решимост за кандидатурата му, пояснява БТА.

Пелоси каза, че Байдън е велик президент, който е обичан и уважаван от демократите в Камарата на представителите. Тя посочи, че е наблюдавала "силната му реч" на срещата на върха на НАТО вчера и че докато чуждестранните лидери са във Вашингтон тази седмица, тя е насърчила демократите "просто да се въздържат" от всякакви изявления за кампанията му.

Снимка: БГНЕС