Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Сергей Шойгу

По обвинения за насочване на нападения срещу цивилни обекти и хора в Украйна

25.06.2024 | 14:38 Редактор: Деси Николова
Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Сергей Шойгу

Съдии от Международния наказателен съд са издали заповеди за арест за бившия министър на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началника на генералния щаб на въоръжените сили Валерий Герасимов по обвинения за насочване на нападения срещу цивилни обекти и хора в Украйна, съобщи "Ройтерс". 

В прессъобщение на съда се посочва, че съдиите са установили, че има "разумни основания да се смята, че двамата заподозрени носят отговорност за ракетни удари, извършени от руските въоръжени сили срещу украинската електрическа инфраструктура от поне 10 октомври 2022 г. до поне 9 март 2023 г.".

Международният наказателен съд добави, че тези удари са били "насочени срещу цивилни обекти" и дори когато целите може да са се считали за военни, цивилните щети "са били очевидно прекомерни спрямо очакваното военно предимство".

Руските официални лица са заподозрени в извършване на военни престъпления и престъпления срещу човечеството във връзка с ръководенето на атаки срещу цивилни украинци и срещу цивилни обекти в Украйна, информира БНР.

Снимка: БГНЕС