Испания страда от масовия туризъм, жилища се отдават незаконно под наем

Барселона подготвя забрана за даването под наем на ваканционни апартаменти

24.06.2024 | 10:25 Редактор: Вяра Димова
Испания страда от масовия туризъм, жилища се отдават незаконно под наем

Мегаполисът Барселона иска до края на 2028 година да забрани даването под наем на ваканционни апартаменти. Така всички жилища, които сега се предоставят краткосрочно за целите на масовия туризъм, ще могат да се използват от жителите на града, обясни кметът Жауме Колбони.

"От 2029 година нататък в Барселона няма да има ваканционни жилища. Това ще ни позволи да извадим на пазара 10 000 апартамента за отдаване под наем или за продан. Това ще отговаря на строителството на 10 000 нови жилища", заяви той, цитиран от АРД.

Кметът посочи, че през последните десет години наемите в каталунската столица са се повишили с почти 70%, а цените на жилищата - с 40%. Освен това, към 6000 жилища се дават под наем незаконно. Поради това градската администрация се е почувствала принудена с декрет да наложи драстични мерки, за да гарантира достъпа до жилища на приемлива цена. Съществуващите в момента лицензи за предоставяне на жилища на туристи няма да бъдат подновени след изтичането им.

Градът вече от години не дава лицензи за нови ваканционни жилища. През 2016 година местното правителство разпореди затварянето на 9700 туристически жилища. Почти 3500 апартамента са започнали да се използват отново за живеене, а не за краткотраен туристически престой, твърдят властите.

"Не можем да допуснем повечето млади хора, които искат да напуснат домовете на родителите си, да са принудени да напуснат и Барселона", казва кметът Колбони, цитиран от DW.

Той не смята, че мярката ще разреши проблема с жилищата изведнъж. Каталунското правителство прие през ноември закон за регулиране на туристическия сектор чрез ограничаване на раздаваните лицензи - той трябва да помогне на общините, които се намират в тежко положение.

Снимка: pixabay