Загинал и над 4300 души без домове след дъждовете в Чили

Обявиха най-високото ниво на предупреждение за населението

13.06.2024 | 19:32 Редактор: Беатрис Младжова
Загинал и над 4300 души без домове след дъждовете в Чили

Обявено е бедствено положение в пет района на Чили, след като един човек загина, а над 4000 останаха без дом, съобщиха властите.

Според доклад на Националната служба за предотвратяване и реагиране при бедствия в град Линарес, в южната част на страната, в резултат на падане на дърво е загинал един човек, а 4304 души са били засегнати от бурята.

"Тези дъждове ще продължат да падат обилно", предупреди чилийският президент Габриел Борич в съобщение, изпратено от Швеция, където е на официално посещение.

Метеорологичните служби на Чили обявиха най-високото ниво на предупреждение за населението, за северния регион Кокимбо, централните региони Валпараисо и Метрополитана и О'Хигинс, Кюбле и Биобио в южната част поради необичайно силни дъждове и ветрове. Министърът на вътрешните работи Каролина Тоха обяви състояние на "бедствие" в пет от тези региони, за да улесни оказването на спешна помощ.

В столицата Сантяго се очаква за няколко часа да паднат 80 мм вода, колкото за целия юни. Дъждовете последваха след над десетилетие на суша. Най-тежко засегнатият район е град Куранилауе, където две реки излязоха от бреговете си и наводниха улиците, предаде БТА.

Снимка: БГНЕС