Папа Франциск с историческо изказване, лидерите на Г-7 отпуснаха огромна сума за Украйна

За форума на високо равнище са мобилизирани 5000 военни и карабинери

13.06.2024 | 13:51 Редактор: Беатрис Младжова

Италианската област Пулия е домакин на срещата на върха на Г-7. Лидерите на Италия, Германия, Франция, Великобритания, Канада, САЩ и Япония постигнаха съгласие за предоставяне на $50 млрд. помощ за Украйна. За първи път във форума участва и главата на Римокатолическата църква в лицето на Папа Франциск.

За форума на високо равнище са мобилизирани 5000 военни и карабинери. Темите на разговорите са конфликтите в Украйна и Близкия Изток, климатичните промени, имиграцията и икономическото развитие. 

"Бих ви насърчил във вашите разсъждения да превърнете присъщото достойнство на всеки мъж и жена в основен критерий при оценката на новите технологии. Те ще се окажат етично здрави до степента, в която спомагат за зачитането на това достойнство и увеличават неговото изразяване на всяко ниво на човешкия живот", заяви папа Франциск.

Очаква се още по време на срещата президентите на Съединените щати и Украйна - Джо Байдън и Володимир Зеленски, да сключат двустранно споразумение за сигурност. Очаква се и британският премиер Риши Сунак да обяви на срещата на Г-7 подпомагане на двустранна основа за Украйна на стойност от около $310 млн.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС