40-градусови горещини обхващат Гърция - затварят училища, ще се работи дистанционно

От 12:00 до 17:00 часа се забраняват работата на открито и разходките

11.06.2024 | 07:03 Редактор: Тодор Петров
40-градусови горещини обхващат Гърция - затварят училища, ще се работи дистанционно

Поради високите температури, които ще обхванат Гърция - над 40 градуса, работещите в държавния сектор ще работят с опция за дистанционна работа в следващите три дни (от днес до четвъртък).

Както се посочва в съобщение на МВР, се предвиждат мерки за защита на здравето на държавните служители, независимо дали принадлежат към уязвими групи или не.

По-конкретно:

а) използването на дистанционна работа
б) използването на специален отпуск 
в) предвидени гъвкави часове на пристигане и заминаване.

В случаите, когато естеството на задълженията на служителите налага осигуряване на работа на открито, те да използват предписаните лични предпазни средства, като се препоръчва да се избягва работа в пиковите часове на горещините (12:00 - 17:00 часа).

По отношение на  обществени услуги, които са планирани през пиковите часове на горещата вълна, трябва да има нов график, който да се грижи за услугите, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR Силвия Станчева.

След съобщението на Националната метеорологична служба (НМС) относно предстоящата гореща вълна и след среща с Генералния секретариат за гражданска защита на Министерството на климатичните кризи и гражданската защита, Министерството на вътрешните работи издаде извънреден бюлетин, описващ мерките за защита в полза на здравето на държавните служители, както и на начина, по който обществените служби работят през дните с изключително високи температури. 

От 12:00 до 17:00 часа се забраняват работата на открито и разходките. Много от училищата в област Атика и страната ще останат затворени. Здравните власти предупреждават да се стои в помещения с климатик. Всяка община е осигурила място за хората, които нямат такива. 

Снимка: БГНЕС