Над 67 000 жени служат във въоръжените сили на Украйна

Днес жените все по-често избират професии в армията, каза министърът на отбраната Наталия Калмикова

09.06.2024 | 15:54 Редактор: Вяра Димова
Над 67 000 жени служат във въоръжените сили на Украйна

Във въоръжените сили на Украйна служат повече от 67 000 жени, като повечето от тях са военнослужещи, предаде "Укринформ", позовавайки се на заместник-министърът на отбраната на Украйна Наталия Калмикова.

"В момента във въоръжените сили имаме повече от 67 000 жени, от които 19 000 са работнички, а останалите са военнослужещи“, каза тя.

Според нея броят на жените в армията е започнал да се увеличава от 2014 г., а след 24 февруари 2022 г. тази динамика се е ускорила въпреки факта, че мобилизация на жените в Украйна не се извършва.

Калмикова също така отбеляза, че днес жените все по-често избират професии в армията, които по подразбиране не се считат за женски. Те проявяват желание да стрелят, да управляват артилерийски системи, безпилотни летателни апарати и др.

"През 2018 г. законодателството беше променено и жените получиха право да заемат длъжности във въоръжените сили на Украйна. В същото време, за съжаление, все още имаме проблем с окуражаването и насърчаването на жените. В момента търсим начини да разрешим този проблем, за да могат жените, които искат да изградят кариера във Въоръжените сили, да имат тази възможност", добави тя, цитирана от БТА.

След като Русия започна пълномащабната си инвазия, броят на жените във въоръжените сили на Украйна се увеличи с 40%. Към началото на 2024 г. общият брой на жените, които работят и служат във Въоръжените сили на Украйна, е над 62 000, включително 45 587 военнослужещи.

Снимка: БГНЕС