"На добър път към дома, царю Фердинанд": Прощаване с тленните останки в град Кобург

След 76 г. костите на бившия монарх ще бъдат пренесени в България

28.05.2024 | 19:14 Редактор: Вяра Димова

С тържествена служба в църквата "Свети Августин" жителите на германския град Кобург се простиха с тленните останки на цар Фердинанд. На церемонията присъства и посланикът на България в Берлин Григор Порожанов.

След 76 години костите на бившия монарх ще бъдат пренесени в България с военнотранспортния самолет "Спартан".

"Днес ние още веднъж благодарим за всичко, което цар Фердинанд I направи за Кобург, пожелаваме му благополучно последно пътуване до родината му и постоянно място за почивка в неговата втора родина България, в любимия му дворец "Врана“ в София", каза кметът Доминик Зауертайг.

Цар Фердинанд почина в изгнание през 1948 г. и сега ще бъде изпълнено желанието му да бъде погребан на българска земя. Тленните останки на цар Фердинанд ще пристигнат в България утре и той ще бъде положен за вечни времена в криптата на двореца Врана.


1
1 rate up comment rate down comment 0
Людмила Еюпова
преди 1 месец
Не знам какво да кажа,доста противоречива личност.Чета за двете национални катастрофи,за многобройните жертви.Това е била политическата линия тогава.Но много ме смущават неговите съвети към сина му Борис,по-късно цар Борис трети.От цялата информация,която чета,разбирам,че той е презирал бедния български народ.Всеки може да се запознае със съветите му ,затова нищо няма да цитирам.Но всъщност това е обидно към нас като народ! Сигнализирай за неуместен коментар