Гръцките плажове са безплатни, дронове следят дали чадърите са на 4 м разстояние

Властите с ударни проверки за свободния достъп на туристите до морето

28.05.2024 | 13:12 Редактор: Елеонора Танева
Гръцките плажове са безплатни, дронове следят дали чадърите са на 4 м разстояние

В Гърция започнаха ударни проверки по изпълнение на Закона за свободен достъп на туристите до морето. Разрушава се всичко, което е в нарушение на закона.

От днес властите проверяват с дронове дали има нарушаване на законодателството. Поради много сигнали от Халкидики, проверките започнаха точно от там. Предупредиха и туристите, че движението на дронове над бреговете е във връзка с проверката за незаконни строежи и препятствия, които ограничават туристите да достигнат свободно до плажа и брега на морето.

До 60 000 евро достига глобата, ако собственик на заведение постави чадъри и шезлонги на по-голяма площ от допустимото. Разстоянието между чадърите за платена сянка трябва да бъде над 4 метра, за да преминават хората свободно. Забранени са бариери и всякакъв вид препятствия, както и паркиране на коли.

Всичко, което е в нарушение се премахва, категорични са властите.

В Гърция няма частен плаж и всеки има право да достигне свободно до морето, подчертават от полицията, информира БНР. Властите призовават почиващите гърци и чужденци при нарушения да се съобщава на полицията или в общините.

Снимка: БГНЕС