НАТО няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна

Имаме право да подкрепяме украинците, това не прави съюзниците част от конфликта, заяви Столтенберг

28.05.2024 | 12:58 Редактор: Толя Стоянова
НАТО няма никакво намерение да изпраща войски в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "няма никакво намерение" да се изпращат войски от пакта в Украйна. Това каза той пред журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи. Столтенберг добави, че осигуряването на военна помощ за Киев не прави алианса част от войната, предприета от Москва.

По неговите думи правото на Украйна на самоотбрана по международното законодателство позволява поразяване на военни цели в Русия. Иначе на украинците ще им бъде трудно да се защитят, поясни той.

"Имаме право да подкрепяме украинците, това не прави съюзниците част от конфликта", обобщи генералният секретар.

Той отбеляза, че най-спешните нужди на украинската страна са от системи за противовъздушна отбрана. "Украйна има нужда от дългосрочна и предвидима подкрепа", посочи Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО призова за повече бдителност и обмен на разузнавателни данни срещу руските опити за саботиране на доставките с военна помощ за украинците.

"Не виждаме признаци Русия да се стреми към прекратяване на войната, Украйна преценява кои решения са приемливи за мирно споразумение", добави той.

Столтенберг уточни, че днес предстои заседание на Съвета НАТО-Украйна. Той допълни, че не е предвидено да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски в Брюксел, защото пътуването на украинския държавен глава е по покана на белгийското правителство, предаде БТА.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици
Шепа евроатлантически мошеници търгуват с животите на обикновените хоро в името на евроатлантическите ценности/ келепир, ама да не стане друго? "Простолюдието", както надменно отбелязва " елитът" да не остави евроатлантиците да си бранят " ценностите", т.е. финансовите интереси пред руската армия? Да не се наложи да си докажете евроатлантизма на дела, че вчера почнаха жалки вопли и стонове по повод призива на Радев да декларирате, че ще воювате в Украйна при потенциална война? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 седмици
НАТО няма да изпраща. Само отделни *** ще " изявят желание". Запрянов пръв ще вдигне ръка пред другарите :Столтенберг, ф.д. Лайн$н или Байдън. Сигнализирай за неуместен коментар