САЩ настояха Израел да избягва цивилни жертви при ударите си

Страната е изправена пред вълна от международни осъждания

28.05.2024 | 07:19 Редактор: Тодор Петров
САЩ настояха Израел да избягва цивилни жертви при ударите си

Израел трябва да положи всички възможни усилия, за да избегне цивилни жертви, настояха САЩ. Това се случи след смъртоносния удар, който засегна лагер за бежанци в Рафах и при който, според здравното министерство на Газа, са загинали 45 души.

Израел е изправен пред вълна от международни осъждания заради удара - както в региона, така и от Европейския съюз, Франция и ООН.

"Както ясно заявихме, Израел трябва да вземе всички възможни предпазни мерки, за да защити цивилното население. Активно ангажираме ЦАХАЛ и партньорите на място, за да оценим какво се е случило", се казва в изявление на говорителя на Съвета за национална сигурност на САЩ.

Агенцията за гражданска защита на Газа заяви, че ударът е разпалил пожар, който е обхванал център за разселване в северозападната част на Рафах, близо до съоръжение на агенцията на ООН за палестинските бежанци.

"Опустошителните кадри след удара на ЦАХАЛ в Рафах снощи, при който загинаха десетки невинни палестинци, са сърцераздирателни", каза говорителят на СНС.

Израелските военни са започнали разследване на удара, който според тях е бил извършен въз основа на "точна разузнавателна информация" за двама бойци на "Хамас", които са били убити, предаде БГНЕС.

Израелската армия предприе нападението срещу Рафах часове след като "Хамас" изстреля ракети към района на Тел Авив, повечето от които бяха прехванати. 

Снимка: БГНЕС